Scroll to top

Baby-Led Weaning (BLW), eller som det heter på svenska “barnstyrd matintroduktion” är en metod för att introducera barn till fast mat och har visat ge positiva resultat över de senaste åren, främst utomlands. Jag själv fick höra om det när jag hade min första pojke i London. Jag älskar mat och har alltid önskat att mina barn blir medvetna om maten och dess näring den ger när de blir stora, så det var viktigt för mig att vara förberedd eller åtminstone ‘känna mig’ förberedd om det betyder något. Modellen går ut på att barnet själv styr mattillvänjningen redan från 6 månader genom att utforska själv med munnen och fingrarna som ger barnet egen vilja av nyfikenhet och motivation för mat.

Metoden kan introduceras när barnet går från amning eller flaskmatning till fast föda. Exakt ålder beror på olika faktorer men ofta är barnet redo när hen kan sitta själv i en barnstol och visar nyfikenhet för fast föda (mer information finns om när man kan börja BLW). Under den här tiden får barnet experimentera och utforska nya smaker, konsistenser och former. Hur lång övergångsperioden från amning eller bröstmjölksersättning till fast föda är helt beroende på barnet. Det kan verkligen variera.

7 Baby Led Weaning 1st Foods To Make Starting Solids Easy - Minnesota Momma

Vad är det? 

Baby-Led Weaning, eller BLW-metoden, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt genom att själva föra maten till munnen efter egen vilja. Intresse och nyfikenhet får styra och detta gör skillnad jämfört med att bli matade med sked, som de inte har någon aning om vad det är de äter. De får plocka upp det dom vill smaka på, de smakar, provar på att tugga och känna på maten i sin mun, och sedan plocka nästa mat portion/bit bredvid på sin tallrik. De får känslan att de äger processen, och äter i sin egen takt utan någon stress.

Till en början kanske barnet får fokusera mer på att utforska och röra vid maten för att sedan gå över till att testa att tugga, spotta ut och svälja själv, än att man kan förvänta sig att de ‘får i sig’ större mängder. Barnet får på så sätt öva sina motoriska färdigheter och själva styra sitt ätande.

Vad äter dom? 

BLW behöver inte nödvändigtvis betyda att man helt hoppar över att ge puréer. Spädbarn drar ofta nytta av att testa på en mängd olika konsistenser och smaker, inklusive puréer. Hur mycket man varierar sin matintroduktion är helt upp till föräldern och barnet. Men syftet är att man serverar barnet mat i sin riktiga form, men att man i början ser till att det är mjukt och lätt för ett litet barn att kunna hantera, tugga och svälja lätt. Vad är det då kan man ju fråga. Här kommer några exempel till en början, men det finns mycket mycket mer!

Ultimate Guide to Baby Led Weaning (and Best First Foods)

  1. Ugnsrostade eller ångkokta grönsaker som till exempel sötpotatis, potatis, morötter, broccoli, ärtor är mina personliga favoriter som jag vet de flesta barn brukar älska. Skär dom i finger storlekar så de kan lätt plocka upp med sina händer och hålla i.
  2. Avocado bitar i finger storlekar så de kan plocka upp och hålla i själva.
  3. Banan bitar
  4. Kokt pasta som till exempel penne pasta eller fusilli är lätta för barn att hålla i själva.
  5. Mjuka frukter: mjuka päron bitar, persika, nektariner. Välj mjuka såna. Äpplen till exempel kan få vänta tills de lärt sig tugga ordentligt.
  6. Ägg röra
  7. Gröt eller ‘overnight oats’. Kladdigt men värt det! Har upptäckt att det blir extra krämigt om man kokar det Oatly och vatten tillsammans.
  8. Ost i mindre bitar, gärna finger stavar som är lätta att hålla i.
  9. Yoghurt som man lätt kan smaksätta med mosad frukt och servera med sked. De lär sig snabbare än du tror!
  10. Tofu
  11. Mjukt kokt kött som till exempel kyckling, kalkon, köttfärs som kan skäras i mindre bitar.
  12. Riskakor
  13. Ångkokta äpplen eller päron
  14. Hemmalagade pannkakor
  15. Kokta bönor

Det är viktigt att maten är mjuk och möjlig att tugga även utan tänder. Mindre barn använder tungan och gummen för att pressa och bearbeta maten innan tänderna är framväxta. Skär gärna maten i stavar och undvika att skära i runda bitar då mindre rundare bitar fastnar lättare i halsen. Fördelen med att de lär sig redan nu att tugga är att de blir experter på det vilket minskar risken att de sätter i halsen, då de har lärt sig att hantera mat från tidig ålder jämförts med de som enbart får svälja puréer. Var beredd på kladd! I början hamnar mycket av maten utanför munnen och tallriken men det är så barnet lär sig. Räkna med mer kladd i början, så kommer det att ge sig senare när du har en ett åring som äter med bestick utan spill.

Var kommer det ifrån? 

Metoden ‘baby-led weaning’ kom 2001 från Dr Gill Rapley, som var en av de första som upptäckte metoden.

När kan man börja med BLW?

De flesta spädbarn är redo att börja med fast föda runt 6 månaders ålder. Innan man kommer igång att erbjuda barnet BLW är det bra om:

  • Barnet är 6 månader eller äldre
  • Barnet kan sitta utan stöd
  • Barnet kan hålla huvudet upprätt och stadigt
  • Barnet kan plocka upp föremål och föra dem till munnen
  • Barnet är intresserad av mat eller lutar sig framåt efter det

Sitt med barnet under måltiden så att du ser att det får i sig mat som det ska och att det inte sätter i halsen. Komplettera med amning eller flaskmatning så att barnets totala energi- och näringsbehov tillgodoses. Ge barnet lite mat i taget och testa dig fram. Lämna aldrig barnet ensam, utan sitt med barnet när hen äter. Om du känner dig nervös inför att barnet ska sätta i halsen så finns det mycket information kring detta också. Bland annat:

Gagging & Baby-led Weaning: How to prevent choking when starting finger foods

Fördelar med BLW: 

  • Förbättrad motorisk utveckling
  • Självständighet – bebisen lär sig äta utan allt för mycket hjälp och får full kontroll själv.
  • Aptitkontroll – bebisen lär sig hur mycket den vill äta och slutar när den känner sig mätt.
  • Familje middagar – bebisen äter för det mesta det som du lagar och det är dessutom trevligt med en familjemåltid.
  • Variation – bebisen får lära sig att testa en mängd olika smaker och konsistenser vilket förhoppningsvis gör barnet mindre kräsen.
  • Roligt – barnet får röra, experimentera och lära känna maten.
  • Mindre stress hos barnet då hen väljer takten själv jämförts med att matad med sked.

 

Tips för att komma igång: 

Baby-Led Weaning Recipe Book

How to Cut Foods for Baby-Led Weaning

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *