Scroll to top

Vad är det?

Varför ordet Hypnobirthing? Kommer jag att försättas i någon slags okontrollerbar trans?

Ingen kommer att utföra någon hypnos på dig, utan du gör en slags själv hypnos. Du bestämmer och har total kontroll.

I över tusen år har hypnos praktiserats för att behandla psykologiska vanor och beteenden som till exempel forbier, beroende, stress, smärtor mm.

Klara Svensson, ‘Trettio Plus Trevar’ podcastare
Hypnobaby: Sam

“Med facit i hand måste jag säga att hypnobirthing var verkligen värt det. Det vaggade in mig och min kille i rätt mode.”

Är det for mig?

Är Hypnobirthing för mig frågar nästan alla när de vill ta reda på vad det är för något. Svaret är ja om du är gravid.

Det spelar ingen roll hur ditt barn kommer ut, när den kommer, eller med vilken hjälp. Det spelar ingen roll om du planerar en vattenfödsel hemma, igångsättning på sjukhus eller kejsarsnitt. Det viktiga är att du är fullt informerad och känner dig trygg, beväpnad med praktiska verktyg för att hjälpa dig att förbli lugn och avslappnad hela tiden och ha befogenhet att fatta rätt beslut för dig och ditt barn. Det spelar roll att du för resten av ditt liv, när du minns din födsel, kommer ihåg det som en positiv upplevelse, snarare än en traumatisk. Hypnobirthing hjälper till med det. Det finns inget scenario där det du har lärt dig inte hjälper dig.

Metoden hjälper dig koppla bort rädsla och oro och hjälper din kropp få arbeta ostört vilket frisätter dina naturliga smärtlindrings hormoner. Därför känner sig Hypnobirthing mammor bekvämare eftersom lugnet får dom att rida genom sammandragningarna istället för att arbeta emot dom.

Att föda barn är inte en intellektuell process, utan kroppslig och därför behöver vi förbereda oss på ett annat sätt än att bara vara pålästa. Kroppen är gjord för att föda barn. Kroppen arbetar bäst utan att huvudet lägger sig i under födandet. Vi måste därför träna oss på att låta kroppen arbeta ostört.

Partnern har en viktig roll för att metoden ska fungera. Partner och mamman får tydliga roller och bygger väg för ett teamwork som kan vara stärkande mentalt för båda inför, under och efter födseln.

_93U7911

Evelina Lundmarck, Stockholm
Hypnobaby: Vide

“Jag var aldrig rädd eller kände att jag inte ville och jag tror att det hjälpte så det gick ganska snabbt och det är tack vare din kurs.”

Fördelar

KG Hypnobirthing är en världsberömd metod som nu används inom den offentliga hälsovården i Storbritannien.
En helt ny RCT –studie från 2020 visar att hypnotisk födelse bidrar till ett antal fördelar för modern, inklusive:

Minskad rädsla

Minskad rädsla

En bättre förlossningsupplevelse

En bättre förlossningsupplevelse

Mindre smärta

Mindre smärta

Du kommer att skaffa dig den information du behöver för att förstå din kropp och dina hormoner, och som hjälper dig att göra välgrundade val under förlossningen.
Det finns ingen hokus pokus. Sanningen är att ju bättre förberedd du är mentalt, desto mer förstår du hur din kropp och hjärna fungerar under födseln och hur du kan producera rätt hormoner, desto bättre rustad är du för att möta födseln på dina villkor. Det i sin tur ger:

Bekväm, lugn och trygg

Bekväm, lugn och trygg

Ökade förutsättningar att du får en bekväm, lugn och trygg födsel utan behov av smärtlindring.

Tillgodogöra

Tillgodogöra

Barnet får tillgodogöra sig alla fördelar utav hela processen. Studier visar att föräldrar till Hypnobabies upplever att deras barn är lugnare, mer nöjda och sover bättre.

Lugn omgivning

Lugn omgivning

Din bebis kommer fram till en lugn omgivning redo att knyta sig an dig naturligt.

Fortare

Fortare

Lugnare födslar (som bla Hypnobirths) går ofta fortare.

Mindre behov av medisinskt

Mindre behov av medisinskt

Statistik från Storbritannien och USA visar att det är mindre behov av medisinskt ingripande eller smärtlindring vilket ger bättre förutsättningar för dig och bebis efter födsel.

Återhämta sig

Återhämta sig

Det går ofta fortare för mamman att återhämta sig efter en hypnobirth då det sker mindre fysiska skador.

Vill du ha en lugn och positiv födsel? Förbered dig med Hypnobaby. Allt för många känner oro och rädsla under sina födslar. Vi lovar att du kommer känna dig mer positiv, bekväm och självsäker. Om du gått kurs med oss och inte känner dig nöjd, kontaktar du oss och får pengarna tillbaka.

frida

FAQ

När ska jag börja hypnobirthing klasser?

Du kan börja din hypnobirthing klasser från ca 20-/+ veckors graviditet. Det är bra att ha tid att förbereda sig och öva inför födseln. Därför rekommenderar vi att man tar kursen före man är ca 32 -/+ veckor.  Ju mer tid du har för att öva och lyssna på mina MP3-filer, desto mer kommer du att få nytta av de hypnos- och avslappningsverktyg som du kommer att lära dig. Hypnobirthing kan fortfarande hjälpa dig även i de sena stadierna av graviditeten.

Kommer jag att sövas ner eller hamna i trans?

Nej. Du kommer att vara helt avslappnad och full kontroll, medveten om vad som händer med dig och omkring dig. Hypnobirthing låter dig uppleva förlossningen i en atmosfär av lugn avslappning, fri från rädslan och spänningarna som gör att din kropp kan göra sitt jobb – precis som naturen tänkt. Du kommer att vara i ett mycket fokuserat eller ökat tillstånd av uppmärksamhet. Även om du kommer att vara medveten om vad som händer runt omkring dig, kanske du upptäcker att det finns tillfällen då du vill fokusera helt på dig själv och vad din kropp gör. Du kanske vill vara stilla, du kanske vill röra dig – det finns inget rätt eller fel. Du kommer att lyssna på din kropps behov och svara på det sätt som känns rätt för dig.

Vad är skillnaden mellan hypnobirthing och profylax eller FUR kurser?

Går du en Hypnobirthing kurs, behöver du inte komplettera med andra kurser, men det går bra att kombinera om man vill. FUR och hypnobirthing byggs på samma teori dvs att föda utan rädsla. Hypnobirthing tar det ett steg längre och ger dig konkreta verktyg att öva med som hjälper dig att blir fri från rädslan effektivt före samt under födseln.

Vem kan använda hypnobirthing?

Alla! Hypnobirthing handlar om att öka din känsla av kontroll och självförtroende oavsett hur ditt barn kommer till världen. Ett fokuserat och avslappnat sinne hjälper dig att fatta de beslut som är bäst för dig och ditt barn.

Är hypnobirthing bara användbart för dem som planerar en naturlig förlossning?

Hypnobirthing handlar om att öka din känsla av kontroll oavsett hur ditt barn kommer till världen, oavsett om det är en hemförlossning, en sjukhusfödsel eller kejsarsnitt. Hypnobirthing lär dig grunderna att fatta ett genomtänkt beslut: ett fokuserat och avslappnat sinne hjälper dig att fatta de beslut som är bäst för dig och ditt barn. Om du får en kejsarsnittfödsel (oplanerat eller planerad) kan hypnobirthing ge dig möjlighet att slappna av och känna dig lugn i en situation som kan vara ganska skrämmande för några. Hypnobirthing klasser kan också förbereda dig och din partner för planerat kejsarsnittet, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Garanterar användningen av hypnobirthing att jag kommer att få en helt smärtfri förlossning?

Ingen kan garantera detta. Som sagt, många mammor som har använt hypnobirthing rapporterar att de har haft milda sammandragningar. Det finns en fysiologisk förklaring till detta. Rädsla och ångest skapar spänning i kroppen och drar ihop livmodersmusklerna och orsakar att de arbetar anaerobiskt (utan syra). Detta ökar känslan av smärta likt hur vi bygger upp mjölksyra när vi överbelastar våra muskler. Genom hypnosen kan hitta ett fokus och stänga ut rädslor vilket förbättrar din förmåga att kunna slappna av. En en avslappnad kropp frigör endorfiner – vår kropps naturliga smärtstillande medel. Det kan även påverka födsel processen så att den blir snabbare, enklare och bekvämare.

Behöver min partner vara med?

Hypnobirthing klasser ger värdefulla tekniker för både dig och din partner. Kurserna låter dig både känna dig förberedd och positiv inför ditt barns födelse, så om de kan är det viktigt att de deltar. Men om det inte är möjligt för dem att närvara, kontakta gärna mig. Det är troligt att vi kan komma runt detta. Om du inte har en partner eller planerar att föda utan att din partner är närvarande, kommer hypnobirthing fortfarande att fungera för dig: många kvinnor har haft positiva upplevelser utan en partner närvarande.