Scroll to top
Asabea Britton, Barnmorska, Hemmafödsel, Stockholm
Hypnobaby: pojke
Det råd jag fick från Frida som jag verkligen tog till mig var att använda mig av de tekniker jag lärt mig från hypnobirthing redan tidigt under förlossningsförloppet. Att redan i starten gå in i mig själv och hitta lugnet. Det var väldigt värdefullt för mig under min födsel eftersom det skulle visa sig att den gick snabbt, men i och med att jag gick in i mig själv och började arbeta med värkarna i ett tidigt skede blev jag aldrig överrumplad när smärtan eskalerade.
Under graviditeten lyssnade jag dagligen med på de ljudfiler jag fått av Frida. De hjälpte mig att visualisera hur jag ville ha min födsel och ge mig en positiv inställning till den. De hjälpte mig även öva på djup aktiv avslappning som jag sen använde mig av för att kunna hantera värkarna. Ett annat råd jag fick av Frida som var till stor hjälp var användandet av positiva affirmationer. Hon sa att jag skulle skriva mer affirmationer kring mig födsel och sätta upp dem över hela lägenheten där jag ofta kunde se dem. Det gjorde jag och det var tydligt under födseln hur de satt sig i mitt undermedvetna för jag hörde affirmationerna i bakhuvudet hela tiden. Det var fantastiskt. Exempel på några av mina affirmationer: ”Smärtan är inte farlig” ”Jag vågar låta kroppen föda” ”Jag litar på alla runtomkring mig” ”Kraften i värkarna är inte starkare än mig, kraften kommer från mig” ”Jag och mitt barn gör det här tillsammans”.
Carolina Lindfors, Stockholm

Vår bebis kom för 10 dagar sedan vi gick din kurs i september. Fick verkligen en drömförlossning! Med hjälp av mitt förberedande arbete om affirmationer och kunskap som du delat. Födde på förlossningen, de var galet imponerande över min andningsteknik. Var så häftigt att se hur väl den funkade. Tog ingen smärtlindring alls. Bara dusch, bad och värmekudde. fick världens bästa barnmorska som stöttade mig så fint i allt jag skrivit i mitt förlossningsbrev. Hjälpte mig med galet effektiva positioner i slutet. Bebisens huvud föddes fram i en födelsestol sen fick jag ställa mig på alla fyra på en yoga matta där jag födde ut kroppen. Och glömde att berätta att bebisen vägde 5080gram 😍😍😍.
Återhämtade mig mycket snabbare efter denna förlossningen jämfört med den första och det bästa av allt är att jag var i min bubbla samtidigt som jag minns förlossningen så väl. Inga minnesluckor som med förra. Är helt såld på Hypnobirthing!! Det enda negativa med allt är att jag känner en stor sorg över att förlossningen är över…. den var ju så himla fin…

Jag tyckte det var så otroligt att känna hur lugnet och andningen påverkade känslan av smärtan. När sammandragningarna blev starkare så var det svårt att fokusera på andningen. Men jag fortsatte att fokusera och efter några sammandragningar så kunde jag kontrollera andningen och smärtan var lindrigare. Det var galet stärkande att känna att jag hade den makten.
Barnmorskan sa också att hon önskade att alla var så pålästa, förbereda och målmedvetna inför sin förlossning och att det var en väldigt speciell upplevelse för henne som hon sent kommer att glömma.
Ååh Frida allt var så fint🥰
Tack ännu en gång för den kunskap du sprider!!

Sofia, online kurs april 2020

Min första förlossning för snart fem år sedan var för mig en mycket negativ upplevelse. Överburenhet, olika igångsättningsåtgärder och sedan en större bristning som inte kommunicerades med mig och som jag senare skulle få kämpa för att få hjälp med. Den trygga och naturliga förlossning jag hade längtat efter och ställt in mig på blev något helt annat. Av rädsla för att föda igen har vi väntat mycket längre än vi velat på att försöka få ett till barn. Nu när jag tillslut blev gravid igen kände jag att det var viktigt att försöka vända den negativa bilden av förlossningen och jag började leta efter alternativa metoder. Hypnobirthing var något jag bara vagt hört talas om tidigare men aldrig riktigt satt mig in i. När jag började läsa om det blev jag alltmer nyfiken och ville lära mig mer. Jag är så tacksam för att ni gjorde det möjligt att gå den här kursen online. Känslan genom hela kursen och efteråt var behagligt lugn. Jag gick från rädsla till att faktiskt kunna se fram emot det som kommer. Jag känner att jag blev stärkt, dels av de fakta som presenterades om igångsättning som jag själv inte vetat om, och dels med hjälp av de verktyg och övningar vi fick med oss i kursen. Nu andra gången jag föder går jag in med inställningen att det är min förlossning, min upplevelse, och jag vet nu mycket mer hur jag vill ha den och vad jag kan använda mig av för att få den så bra som möjligt.

Louise
Hypnobaby: Elsa

Den 18/7 föddes vår lilla flicka Elsa och jag fick min revansch och drömförlossning! Mycket tackvare hypnobirthing. Så tack! Tack för fina verktyg som gjort det möjligt och ett bra stöd.

Min förlossningsberättelse:
03.50 kom första värken efter hinnsvepning och färdknäpp dagen innan.
05.30 var vi inne på sjukhuset och jag var öppen 6cm. Inom 20 min öppen 8cm. pga Corona fick sambon vänta utanför nästan en timme. Jag fick bada som jag ville men lite på nåder då BM trodde jag knappt skulle få komma ner i badet innan det var dags. Man får inte föda i badkar här men jag hade skrivit i mitt förlossningsbrev att det var min högsta önskan. Tog värkar i badet i ca 20 min. Lyssnade på musik och myste med sambon. Lugn och fin stämning och jag var glad och lugn i själen. Jag fick en ny BM som jobbat med vattenfödslar i England och förstod undertonen att jag skulle få föda i badet om jag ville. Lyckan var total! Jag blev illamående, kräktes och Vattnet gick. genast fick jag krystvärkar och efter ca 3st kom halva huvudet och inom 3st till var hon ute. Allt gick lugnt och fint. Jag kände varenda rörelse i kroppen och tog det med lugn. Alla i rummet bidrog till den fina stämningen och tryggheten. Jag låg kvar i badet i ca 30 min i väntan på moderkakan. Sedan förflyttades vi till förlossningsrummet. En liten bristning som krävde ett stygn, annars mådde jag prima och kände mig glad och stark. Den bästa revanschen jag kunde fått och en riktig drömförlossning. BM sade efteråt att ”vi kan ju säga att det gick för snabbt för att du skulle kunna ta dig upp ur badet ;)”. Hon är min hjälte!

Med hjälp av hypnobirthing har jag tagit min förlossningsrädsla och blivit trygg i min egen kraft och släppt oron. Jag fick föda som jag ville och var inte rädd en endaste gång. Det bästa jag gjort för mig själv och mitt barns födsel! Tack Frida!

Marina Joksimovic
Hypnobaby: baby boy
I was at your hypnobirthing course back in 2019 with my boyfriend and gave birth to a healthy baby girl.Now, 1,5 years later I again gave birth, this time to a healthy baby boy.I wanted to thank you again for an incredible course. Even though I thought I was fully prepared and committed the first time around, but I wasn’t. This time I fully committed to hypnobirthing and put full trust in my body and baby. It was an amazing experience. From the parking lot to holding my baby in 2h. No trauma. Breathing technique and positive thinking, relaxed, no tension. They didn’t believed me at first when I said the baby is coming now and where surprised at examination that I was fully dilated and the babys head was right there. 9min later he was born. The nurses said it was amazing to watch and I didn’t need them at all❤ Much love to you, Marina (Mia)
Karin Benson, Hemmafödsel, Malmö
Hypnobaby: Cleo

Ville bara säga att jag tyckte hypnobirthingkursen var så otroligt givande och bra, för både mig och min partner. Vi gick din kurs i höstas nere i Malmö, och sedan dess har jag använt mig enormt mycket av materialet, speciellt nu de senaste veckorna när jag verkligen behövt koppla bort från allt som pågår i världen och bara få gå in i min egen lilla bubbla. Kan säga att ljudfilerna har varit GULD för att hålla mig skyddad, lugn och grundad trots “corona kaoset” som råder.

På beräknat datum – 12/4, föddes vår lilla dotter Cleo, tryggt och lugnt i vatten hemma i vår lägenhet i Malmö. Jag är så otroligt tacksam att det blev hemförlossning trots att vi var väldigt osäkra på om det skulle kunna bli av (mycket pga barnmorskornas begränsade tillgänglighet osv). Det känns fortfarande så overkligt och som en dröm att jag fick möjligheten att föda hemma.

Det som jag känner hjälpte mig enormt mycket var definitivt fokuset på andningen och hur jag skulle andas i de olika faserna i förlossningen. Kände mig så trygg genom hela förloppet, fick aldrig panik eller blev rädd för “kraften” som jag upplevde i kroppen (kanske också mycket tack vare att jag var hemma, och att jag hade min sambo + 2 trygga barnmorskor med). Vill än en gång bara säga stort tack för en otroligt bra och givande kurs. Den gav mig och min partner så mycket, inte minst stödet och peppen om att min kropp klarar detta, bara den får vara i den omgivning den känner sig tryggast i.

Elisabeth Dreijer von Sydow
Hypnobaby: Wilhelm

Födseln gick jättebra. Särskilt första fasen gick fort och hyfsat smidigt, från allra första värkarna till att jag nyligen hade kommit in på BB och var 8 cm öppen tog ca. 5 timmar, varav jag gjorde 4 timmar hemma. Sedan ytterligare 2-3 timmar tills jag var öppen helt. Därefter började de jobbiga/obehagliga krystvärkarna, fastän vattnet inte ens hade gått och han inte kommit ner. Så då blev det lite jobbigare. Det dröjde 6 timmar till innan Wilhelm föddes. Allt utan någon annan smärtlindring än varmt bad – att kunna föda utan smärtlindring och det faktum att öppningsfasen gick så smidigt är helt och hållet tack vare hypnobirthing. Både förståelsen för vad som händer, varför det är så viktigt att inte motarbeta kroppens arbete genom att spänna sig, och trick/triggers för att slappna av lärde jag mig genom hypnobirthing. Så sammantaget en väldigt positiv födselupplevelse (även om jag fortfarande inte kan fatta de som säger att det inte gör ont alls!).

Andrea Christensen, Hemmafödsel, Nacka
Hypnobaby: Celine

Det blev en planerad hemmafödsel och allt har gått super! Hon föddes 12 dagar över tiden så började bli lite orolig att jag skulle behöva bli igångsatt men icke.

Från att barnmorskan kom så va hon ute på 2,5h (min andra barnmorska hann fram precis när hon va ute). Öppnade mig från 5 till 10 cm på 1h och 45 min när första barnmorskan kommit så det gick snabbt. Emil hann knappt fatta vad som hände för mitt vatten gick när jag krystade ut henne och han gick och väntade på vattenavgång ”så förlossningen skulle starta” haha. Är så glad och nöjd över att jag vågade föda hemma trots att det va första gången!

Tusen tack för all pepp under din kurs och hoppas allt är bra med dig!

Klara Svensson, 'Trettio plus trevar' podden
Hypnobaby: Sam

Nånstans i mitten av min andra graviditet, med min andra pojkvän som nu skulle få sitt första barn, läste jag en artikel i en gravidtidning. Där hade en reporter testat olika förberedelseformer, bland annat hypnobirthing. Och hon rekommenderade den starkt. Den här gången tänkte jag inte vara för cool för kurs, så jag anmälde oss.

Plötsligt befann vi oss i ett rum, mittemot varandra, på varsin stol. Jag och min kille andades i takt. Vi smekte varandra och tränade på affirmationer. Vi gick igenom grundligt hur psyket påverkar kroppen fysiskt, och hur rädsla kan blocka en fullt fungerande kvinnokropp från att göra det den faktiskt kan även om den ligger i koma: föda barn.

Hypnobirthing fokuserade väldigt mycket på hur mamma och bebis samverkar och att förlossningen är ett samarbete. Det här är naturligt. Kroppen vet vad den ska göra. Lita på kroppen. Naturligt, naturligt, naturligt. Lugn och trygg. Kursen lärde ut väldigt bra avslappningsmanus som jag och min kille tränade på nästan varje kväll. Det absolut viktigaste inom hypnobirthing är att träna på hur man klarar ändrade förutsättningar. Det blir aldrig som man tänkt sig. Och det i sig behöver inte vara dåligt.

Släpp kontrollen och låt kroppen visa vägen. Det låter oerhört flummigt men kroppen vet vad den ska göra. Din hjärna sätter bara mentala krokben för dig, koppla bort den! Med facit i hand måste jag säga att hypnobirthing var verkligen värt det. Det vaggade in mig och min kille i rätt mode.

Karin Sjunnesson, Stockholm

Förra onsdagen kom vår flicka till slut. Nära två veckor över tiden. Glad jag slapp starta igångsättning som då skulle ske på torsdagen. Jag körde andnings/avslappningsövningarna och hypno filerna och klarade mig till krystvärkarna då jag bad om att få pröva lite lustgas.

Framför allt tyckte jag att kursen gav styrka mentalt, så jag kände mig stark i det hänseendet trots att jag i stort sett varit sjuk i 1 månad fram till förlossning. Så nöjd jag gick din kurs helt enkelt!

Evelina Lundmarck, Stockholm
Hypnobaby: Vide

Allt gick jättebra – vattnet gick under natten till söndagen och 27/5 kl 19 var han ute.

Vill tacka för väldigt bra verktyg vi fick med oss – vad som var allra mest värdefullt var hur mitt och Jespers samarbete fungera efter att vi pratat igenom mycket och även övat hemma på massage och läst mycket av texterna. – vi var ett team och fick sköta oss ganska mycket själva och han är super stolt över att han också får beröm i journalen.

Inne vid 14.30 var jag öppen 4 cm och hoppade ner i badet . Jesper släckte ner och tände våra batteriljus och satte på musik — Sigur Ros som vi också lyssnat på hemma under morgonen. Badade 2h och somnade mellan varje värk — så lyckades verkligen slappna av i pauserna. Var liksom inte beredd på trycken som kom- går ju inte att föreställa sig förrens man är i det. Grymt coolt! Jesper var hela tiden precis bredvid och påminde mig om att andas djupt och låta mörkt.

Efter någon timma var det dags att krysta och då flyttade vi till pallen där han sen också föddes. 2900g och 49cm perfektion! Navelsträngen fick sitta kvar 40 min, hud mot hud i 2h innan de vägde och mätte.

Jag var aldrig rädd eller kände att jag inte ville och jag tror att det hjälpte så det gick ganska snabbt och det är tack vare din kurs. Amningen fungerade också från första sekunden och han är en lugn nöjd bebis – kanske från all avslappning 🙂

Är sjukt impad av alla ladies och rekommenderar verkligen hypnobirthing för att just tro på sig själv, aldrig tveka och för att jobba ihop sig som ett team.

Loo Thoren, Simrishamn
Hypnobaby: Laleh

Fredagskvällen den 20e juli började jag känna av sammandragningar som sedan höll i sig hela natten. Fick inte sovit något utan låg och lyssnade på meditationerna och andades. Framåt morgontimmarna så blev det svårare att hantera det själv så väckte Armin som stöttade mig fram tills att vi åkte in till Ystad vid 7-tiden. Då var jag öppen 5 cm och vi fick stanna.

Första tiden var det uthärdligt. Försökte vila och badade lite vilket var så skönt. Sedan blev det mer och mer intensivt och vid 16 gick vattnet som då var mekoniumfärgat. Vid en undersökning så visade det sig att lillan låg i säte! Var tydligen lättare att känna när vattnet var borta eftersom vi hade fått bekräftat tidigare att hon var fixerad med huvudet nedåt…

Här var jag tvungen att besluta om jag ville göra akut kejsarsnitt – vilket barnmorskan och läkaren tydligt antydde att jag borde. Tillhör inte rutinerna i Ystad att föda i säte, speciellt inte som förstföderska. En del av mig ville skrika JA söv ner mig o snitta mig! Men Armin påminde mig om att kroppen klarar av det och jag ville ju verkligen föda vaginalt så vi bad om det.

Därefter dröjde det ca två timmar tills jag var helt öppen och fick börja krysta. Äntligen kände jag, då jag senaste timmen haft extremt svårt att stå emot trycket nedåt. Blev helt överrumplad! Men jag slapp både dropp och klipp och var så lättad när hon kom ut. Hon skrek direkt och kom upp på mitt bröst. Jag störtbölade och kände hur endorfinerna gick i taket. Sån mäktig upplevelse!

Är så tacksam att jag vågade tro på mig själv o min kropp och att jag hade världens bästa stöd vid min sida som gjorde sitt yttersta. Det kändes verkligen som att vi klarade tillsammans, vi tre!

Tack för en jättebra kurs! Hjälpte mig jättemycket 🙂

Lina Boström, Stockholm
Hypnobaby: Mio

Vår fina son föddes i maj och allt gick jättebra. Vi gick kursen hypnobaby i mars. Den gjorde att jag kände mig väl förberedd och jag använde mig av ljudfilerna från kursen både inför och under födelsen. Jag är så stolt över mig själv, min kille och vår son och hur vi samarbetade. Jag fick föda i en födelsepool på bb, min dröm. I vattnet kände jag att jag hade kontroll, kunde slappna av och meditera. Vattnet gick 14:00 och han föddes 00:32, det kändes som att det gick fort. Jag hade kontakt med min kropp och min bebis.

Tusen tack för en superbra kurs som gav mig verktyg, pepp och stöd!