Konceptet ‘Orgasmic Birth‘ som blivit mer och känt de senaste åren är i grund och botten tanken att kvinnor med hjälp av sexuell stimulans tar hjälp av orgasm (eller med andra ord oxytocin rusning) under förlossningen för att dels minska smärtan, vilket kan bidra till mer avslappning, lugn och bekvämlighet under sammandragningarna. Denna orgasm kan uppstå spontant eller som ett resultat av onani, sexuell stimuli eller till och med samlag. Det är annorlunda för många att höra eftersom vi enligt normer, kulturer, media ofta förknippar barnafödsel med något traumatiskt och jobbigt. Kanske för att undvika att många slutar lyssna när man nämner orden orgasmic och birth tillsammans, kanske det vore enklare att kalla det för ‘pleasurable birth’ eller bokstavligen ‘oxytocin stimulerat födande’.
Idén om en njutbar förlossning är något som födelsedoulan Debra Pascali-Bonaro – gjorde en dokumentär om ämnet 2009 där hon vill upplysa att detta är “varje kvinnas mänskliga rättighet” att känna till. Metoden tar bort stress, distraktion, rädslor och blockeringar som förhindrar en kvinna att uppleva en lugn. Att du hjälper kroppen frisätta oxytocin och i sin tur endorfiner (kroppens egna smärtlindrings hormon) kan du lättare hitta ett lugn och slappna av under sammandragningarna. Lyckas man slappna av och hitta ett inre fokus kan du komma djupare i trans i sinnet och förlora lite av kontakten med omvärlden. Det kan vara en fördel att stänga ut allt stimuli som sker omkring dig speciellt när mycket händer på sjukhus med folk omkring dig som du inte känner. Då är det en fördel att du inte störs av omvärlden utan kan njuta av ett inre lugn. Detta kan man träna på med hjälp av avslappnings tekniker som bland annat hypnobirthing.
Forskning som går tillbaka till 1985 har visat att orgasm kan öka smärttoleransen. Detta betyder att orgasmer också kan hjälpa till att minska smärta under förlossningen, föreslår 2016 års forskning. Det är tydligt att oxytocin – ett hormon som når sin topp under både orgasm och förlossning, tillsammans med endorfiner – är smärtstillande och ökar smärttoleransen. Om du är intresserad att fördjupa dig inom hormonet oxytocin och dess funktioner och syften kan jag rekomendera att läsa Kerstin Uvnäs Mobergs böcker , en pionjär inom forskning om oxytocin, och en av de första att lyfta dess sociologiska och fysiologiska effekter under graviditet, amning och menopaus.
Till skillnad från hur dagens samhälle ser på barnafödande som något högst prosaiskt och ur ett strikt medicinskt perspektiv, så ligger svaret väldigt långt därifrån. Rena motsatsen egentligen så är sexualitet och födande är intimt sammankopplat med varann, och fungerar som mest effektivt när man får vara ifred. Sexuell njutning och födande har flera kroppsegna reflexer och funktioner gemensamt. Naturens instinkt hos oss födande mammor och djur är att leta upp en säker plats att föda med hjälp av vår intuition att inte känna sig iakttagen utan gärna undangömd där man känner att man kan slappna av och förbli ifred. Samma reflexer gäller även när vi ska bajsa eller njuta sexuellt mao få en orgasm. Vi söker oss till en plats där vi kan vara ifred, gärna intimt, annars fungerar inte reflexen. Tänk då på att få din plats där du planerar att föda så intimt som du kan och fråga dig själv om du skulle kunna få en orgasm här.
Barnmorskan Ina May Gaskin som skrivit Birth Matters skriver så här:
“Orgasm, of course, is an experience that we almost exclusively associate with making love – so much that some women become offended and upset even thinking about the possibility of having such an experience while giving birth. I think this kind of reaction has much to do with the fact that the medical model of birth has successfully wiped from most people’s minds the obvious fact that women give birth with their sexual organ.”
Anledningen varför många kvinnor har svårt att förknippa barnafödsel med sexuell stimulation eller uppnå någon som helst frisättning av oxytocin eller njutning är förmodligen att vården i Sverige inte låter oss välja vår födsel plats själva utan tvingas föda omgivna av sterila sjukhuskorridorer, sjukhusrutiner, gröna plastunderlägg, patientrockar, teknisk apparatur och främmande personal som vi aldrig träffat tidigare. Vi behandlas som patienter som om vi inte är friska och då blir det lätt att vi istället för oxytocin frisätter adrenalin för att vi är nervösa om alla risker som sjukhusen upplyser oss om kring barnafödsel. Ett tydligt exempel på detta är om vi skulle föreställa oss ett par som har samlag och att de plötsligt avbryts av att det kommer in en eller flera främlingar i rummet för att undersöka er. Hur reagerar paret? Förmodligen tappar dem all den intimiteten, trygghet och tillit som de just befann sig i och går in i en skydds- och försvarsposition som triggas av vårt stress-system. Detta tillståndet hjälper dig varken att uppnå någon sexuell njutning, orgasm eller att föda barn.
En underbar film kort ‘Push’ som gjordes av Beautiful Birth Club har lyckats demonstrera denna dilemma och vann bland annat New York Cinematography Awards, the Women’s International Film Festival, the London Seasonal Short Film Festival, the London Worldwide Comedy Film Festival and the KCL Birthing with Colour Midwifery Award. Med andra ord så värd att se på:
Tips på vad kan du göra under din sjukhus födsel som kan hjälpa kroppen att frisätta oxytocin?
- Sexuel njutning i alla dess former. Kärleksfull berörning, kramar, smekningar, kyssar.
- Stimulering av bröstvårtor. Att härma den stimulering som du får vid amning frisätter oxytocin.
- Skratta, dansa eller sjunga- det som DU njuter och mår bra av.
- Djup avslappning. Finns metoder som kan hjälpa dig slappna av som bland annat hypnobirthing
- Träna under graviditeten på att bli av med stress, rädsla och oro för det blockerar din kropp från att unna producera oxytocin. Material och hur du gör får man under en hypnobirthing kurs.
- Ögonkontakt med din partner och att känna hens närvaro och kontakt ger en trygghet som utsöndrar oxytocin
Artiklar och länkar till forskning:
‘Elevation of pain threshold by vaginal simulation in women’, 1965
‘Birthgasm’, 2016, Natural Library of Medicine
Role of Oxytocin in social bonding, stress regulation and mental health