Scroll to top

Frida Detter och Jonna på Mama tidning

Frida Detter tog kontroll med hypnobirthing: ”Mina barn föddes utan stress”
Familj: Maken Ben, 34, Odin, 4, och Ibsen, 1,5.

Bor: I Danderyd, Stockholm.

Gör: Jobbar på reklambyrå och ger Hypnobirthing kurser på fritiden.

Ord som hypnos och trans har varit något jag har avfärdat som flummigt. Men vad gör jag inte i jakten på den allra bästa förlossningsmetoden? I arbetet med det här reportaget dyker jag på kvinnor som fött barn helt utan medicinsk smärtlindring, i stället har de vänt sig inåt för att hitta självförtroende och kontroll. Jag ser klipp på Youtube där barnet kommer ut utan att mamman ger några ljud ifrån sig. Hur är det möjligt?

Jag lär mig att metoden kallas hypnobirthing och innebär att man genom hypnos lär sig att tänka bort sina rädslor och lär kroppen att slappna av och känna trygghet och i kontroll. Frida Detter, 34, har fött båda sina söner, Odin, 4, och Ibsen, 1,5, med hypnobirthing.

Jag hade kontroll på läget – det vill jag förmedla till alla kvinnor, och ge dem hopp!

– Båda pojkarnas hjärtslag var lugna under hela förlossningen och de kom ut helt utan stress, berättar Frida.

– När jag vaknade mitt i natten med värkar la jag mig i ett annat rum, kopplade på mina hörlurar och stängde av omvärlden. Några timmar senare åkte jag in till sjukhuset och då var jag nio centimeter öppen. Jag var så inställd på vad jag skulle göra. Jag hade kontroll på läget – det vill jag förmedla till alla kvinnor, och ge dem hopp!

Efter att ha bott i London i 20 år, och fött sina barn där, flyttade Frida hem till Sverige, utbildade sig till hypnobirthinginstruktör. Medan det är helt naturligt för kvinnor att välja metoden i länder som Storbritannien, Nederländerna och USA, är det i Sverige ännu ganska outforskat.

– Det förvånade mig och har inspirerat mig att dela med mig av min kunskap och mina erfarenhet till alla som vill föda på ett naturligt vis, säger Frida.

– Det finns statistik som visar att hypnobirthing-förlossningar minskar användning av smärtlindringsmedel som epidural och petidin, ökar chanserna till en vaginal förlossning och gör att processen går snabbare eftersom det framkallar dina må bra-hormoner som ger en smärtlindrande effekt.

En söndagsförmiddag i februari sitter jag och min man på Fridas kontor i centrala Stockholm, tillsammans med två andra blivande föräldrar. Vi är här för att lära oss teknikerna för hypnobirthing.

Vi börjar med att sitta mitt emot varandra och andas i takt. Sedan ska vi säga ”Precis så” när den andra blinkar. Med små, små medel får vi lära oss att arbeta i ett team. Vi beskriver våra rädslor inför förlossningen för varandra (en av mina är att navelsträngen ska fastna runt bebisens hals), och skriver ned positiva affirmationer vi vill ta med oss (som ”Tillsammans är vi starka”, ”Vi ska bli en familj” och ”Du ger mig stöd”). Vi får även skapa våra ”ankare” – en fysisk beröring som ska vara vårt hemliga språk under förlossningen: En klapp på armen kan betyda ”Du är duktig” och ett tryck på handen ”Du klarar det här, det går bra.”

Vi visualiserar våra rädslor och positiva känslor, låter rädslorna skrumpna ihop, för att sedan elda upp dem.

På ett enkelt sätt lär vi oss att lämna våra rädslor bakom oss och fokusera på det positiva runt att snart bli föräldrar.

De här handlingarna, den fysiska beröringen och avkopplande musik ska hjälpa till att skapa en speciell ”sfär”, en slags bubbla, som jag sedan ska kunna rymma in i under förlossningen.

Många förlitar sig på en barnmorska man aldrig har träffat, på ett sjukhus man aldrig har varit på

Redan efter ett par timmar blir det lättare att hitta total avkoppling, där allt runtomkring stängs av. Under förlossningen ska partnern ha all kontakt med barnmorskorna, medan du lyssnar på musik, fokuserar på andningen, och hittar till din sfär. Endorfiner frisläpps och stresshormonet adrenalin – som får kroppen att avbryta förlossningen – ska minska. Nyckeln är att träna, så att det blir mer naturligt på dagen D.

Min upplevelse av hypnos är inte så flummig som jag föreställt mig. Okej, vissa delar kan vara lite skrattframkallande – på vägen hem från kursen upprepar jag och min man fnissande mantrat ”Precis såå…”.

Jag trodde att hypnos innebar att man tappade kontrollen och försvann bort i en annan värld – men i stället tar man kontroll över sin kropp?

– Ja. Många förlitar sig på en barnmorska man aldrig har träffat, på ett sjukhus man aldrig har varit på. Allt det kan du släppa, och du behöver inte heller tänka på vad som händer runt dig. Partnern sköter allt det praktiska, och du kan helt och hållet koncentrera dig på att gå in i dig själv, säger Frida Detter.

I slutet av kursen går vi igenom förlossningens olika steg. Det är viktigt att även tänka på efterbördsskedet, där bland annat navelsträngen ska sitta kvar i minst tre minuter tills allt blod har pumpats över till bebisen.

Och så har vi ju det här med moderkakan – vill vi ta med oss den hem eller inte? Ja, du läste rätt. Det finns föräldrar som tar hem moderkakan och mixar ned den i smoothies, i hopp om positiva hälsoeffekter.

Så långt kommer inte jag att gå i min jakt på den perfekta förlossningen – men jag kommer definitivt att använda delar av det jag lärt mig på kursen.

Varför hypnobirthing?

  • Du lär dig på ett naturligt sätt avkoppling, trygghet, fokus, kontroll och självtillit i samband med graviditet och födsel.
  • Den mentala träningen ska påverka det fysiska – hormoner, muskler och allmänt välmående.
  • Kroppens eget lyckohormon, endorfiner, har en smärtstillande effekt som är 200 gånger starkare än morfin.
  • Hypnosen försätter dig inte i ett hjälplöst tillstånd, utan du får verktyg för att ta kontroll.

Jonna: ”Nu har jag kommit fram till hur jag vill och vågar föda”

Det har varit en känslosam resa. Att höra desperationen hos dem som har en lång bilfärd framför sig, att upptäcka nya sidor och styrkor hos mig själv. Och att komma fram till hur jag själv vill och vågar föda.

Min personliga slutsats om den växande alternativa trenden är att det absolut hänger ihop med det som många upplever som en nedrustning av förlossningsvården. Nu förstår jag att det säger sig självt att man hellre föder i tryggheten av sitt hem om man haft traumatiska upplevelser på stora sjukhus, och ännu mer om man riskerar att föda i bilen.

När sjukhusfödslarna framstår som alltmer patientosäkra och ”på löpande band”, blir det fler som söker efter alternativ som känns mer naturliga. Med all information som finns online och en ökad uppmärksamhet i media tror jag att vi kommer se mer och mer av det här framöver.

Att föda i vatten känns definitivt som ett alternativ

Och hur tänker jag kring min egen förlossning?

Föda hemma är inget alternativ för mig som förstföderska, men blir det fler barn är jag definitivt mer positivt inställd till det efter att ha pratat med Moa. Och att föda i vatten känns definitivt som ett alternativ – det verkar vara ett lugnt sätt att föda på.

Att föda i bilen är så klart inget jag önskar mig själv eller någon annan! Hypnobirthing känns däremot som något för mig. Jag kommer att plocka de delar som handlar om att slappna av och gå in i sin egen lilla sfär, även om jag inte tror att jag kommer att vilja koppla bort händelseförloppet helt på sjukhuset. Man uppmanas till att bara partnern ska prata med barnmorskorna – men där tror jag att jag vill vara delaktig.

Min egen hypnobirthing light helt enkelt. Wish me luck!

Av: Jonna Dagliden Hunt 
Foto: Christopher Hunt, privat, Istock

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *